El desenvolupament urbanístic de les Franqueses els darrers 25 anys ha estat impulsat més per interessos econòmics, públics i privats, que no pas per un model de poble sostenible, responsable i respectuós amb la ciutadania.
Durant aquest mandat treballarem en un nou Pla General pels propers 25 anys, i obrirem el debat a la participació de la ciutadania, entitats, empreses i experts independents. Tot i això, ara hem de gestionar i resoldre, d’acord amb els nostres criteris i dins del marc legal vigent, herències enverinades del passat.
El sector C, a Corró d’Amunt, n’és un exemple palmari: un govern encapçalat per l’ex-alcalde Ricard València, va promoure el desenvolupament urbanístic a Corró d’Amunt que permet fer habitatges a la dreta de la carretera, just passat el trencall de Ca l’Esmandia, un desenvolupament que s’ha vist esmenat per una demanda presentada per ADENC (Associació de Defensa de la Natura). La resolució del contenciós administratiu redueix l’alçada dels edificis i la seva ocupabilitat, però en cap cas impedeix el seu desenvolupament, que és ajustat a dret. Ara els promotors han de refer la proposta d’edificació d’acord amb els paràmetres indicats a la sentència, i ens preguntem perquè el Pla Parcial aprovat en el seu moment, no recollia els límits d’edificabilitat del Pla General que ara ha fet aplicar la sentència, sinó uns altres més generosos.
No deixa de sorprendre que, amb tots aquests anys amb el projecte vigent, els successius governs de CiU i Junts no van proposar cap alternativa o compensació als propietaris amb dret a executar els habitatges previstos, per tal d’evitar-ne la seva construcció, i no ha estat fins ara fa uns dos anys quan es va saber que els propietaris volien iniciar la urbanització. Segons va explicar durant la darrera campanya electoral l’ex-alcalde Francesc Colomé, Junts va arribar a un acord amb els propietaris per traslladar els habitatges a Corró d’Avall.
Suposem que era un acord verbal, ja que a l’Ajuntament no hi consta cap document que ho reflecteixi i un cop feta la consulta a Incasol, tampoc els consta cap petició ni informe al respecte. Sí que hi consta un decret d’alcaldia del 7 de Març del 2023, on es demanava a l’Incasol el retorn d’una parcel·la al carrer Martí i Pol, que ara és un parc a tocar de la llar d’infants. L’anterior govern pretenia intercanviar-la amb els propietaris del sector C. Cal aclarir que aquest solar té l’edificabilitat exhaurida, i ja no s’hi poden fer habitatges. No sabem tampoc si s’ha preguntat als veïns de Martí i Pol, i dels voltants, un barri amb densitat elevada d’habitatges, si els semblaria bé tenir més edificis on avui disposen d’un espai de lleure i esbarjo.
El nostre grup, Imagina-Esquerra, mai no hauria aprovat aquest desenvolupament urbanístic a Corró d’Amunt, com tampoc hauríem aprovat l’ampliació de la zona esportiva de Llerona en els termes previstos pels governs anteriors per la seva afectació a l’entorn natural, ni tampoc hauríem impulsat el polígon industrial del sector N, quan hi ha encara una oferta important de sòl industrial al polígon del Congost, per posar d’altres exemples.
El que sí que ens toca fer, ara des del govern, és trobar el consens veïnal i l’adaptació amb l’entorn del desenvolupament previst i ratificat per sentència Judicial. I per descomptat, seguirem escoltant i valorant propostes serioses –si existeixen– que permetin revertir o minimitzar el desenvolupament urbanístic a Corró d’Amunt.
Com diu la nostra regidora Imma Ortega en un article a la revista Garbuix del juliol del 2024: “La gestió dels regidors que governem és la de portar a terme el projecte polític al qual ens hem compromès, però també és la d’argumentar el perquè la promesa d’un polític (contrari, és clar) que ha venut fragàncies i elixirs no és possible, ni viable. Hem de ser honestos i justos per generar confiança i no prometre res a la babalà per evitar més desencant amb la política“.
“Amb tu estem fent el canvi a les Franqueses”
Grup Municipal Imagina-Esquerra-AM
Juny 2024